Jeśli wolisz bardziej pikantne i pikantne półfabrykaty, wielokrotnie pomoże Ci prosty i niedrogi korzeń chrzanu. Z jakiegoś powodu wielu nadal nie docenia jego zalet. Tym razem chcę podzielić się ulubionym rodzinnym przepisem na marynowaną kapustę z chrzanem.
Składniki
- kapusta - 2 kg
- marchew - 1 rzecz
- korzeń chrzanu - 1-2 kawałki
- woda - 1 L
- ocet - 30 ml
- ziele angielskie - 1 łyżeczka
- sól - 1 art.
- cukier - 2 art.
- liść laurowy - 1 rzecz
- kolendra - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę i rozgnieć rękami.
Zetrzyj marchewki i chrzan, wymieszaj z kapustą i szczelnie włóż do wysterylizowanych słoików. W razie potrzeby dodaj przyprawy.
Zagotuj wodę ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
Zalej kapustę marynatą i sterylizuj przez 10 minut.
Zwiń słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy