półfabrykaty na zimę
24.04.2023
lecho z pomidorów, marchwi i cebuli na zimę
1 godz. 10 min.
12 porcji
Moja lista niezbędnych preparatów na zimę obejmuje lecho z pomidorów, marchwi i cebuli. Uwielbiam ten przepis za prostotę i nieskazitelny wynik. Ważne jest, aby ostrożnie wybierać warzywa. Im bardziej soczyste i świeże są, tym smaczniejsze będzie danie.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- papryka - 1 kg
- marchew - 500 g
- cebula - 500 g
- Olej roślinny - 150 ml
- ocet - 120 ml
- czarny pieprz - 6 groszek
- ziele angielskie - 4 groszek
- cukier - 100 g
- sól (bez zjeżdżalni) – 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj marchewkę, obraną paprykę i cebulę.
Przełóż pomidory przez sokowirówkę.
Wymieszaj powstały sok z przyprawami, solą i gotuj przez 15 minut.
Cebulę ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem, posypać cukrem i smażyć przez 3-5 minut.
Na patelni z półfabrykatem pomidora dodaj posiekane warzywa i smaż. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Wlej ocet, wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Napełnij przygotowane słoiki gorącym lecho, zwiń i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy