pierwsze dania 22.01.2022

ujgurski lagman z wołowiną

1 godz. 30 min.
6 porcji
Ujgurski lagman z wołowiną
Massel Marina, stock.adobe.com
0

Główną cechą ujgurskiego lagmana jest sposób gotowania makaronu. Ciasto wyciąga się ręcznie, smarując ręce olejem roślinnym. Im cieńszy i piękniejszy jest makaron, tym bardziej cenione są umiejętności kucharza.

Składniki

do zupy:
na makaron:
  • mąka - 350 g
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • Sol - 0,5 CZ. l.
  • woda (ciepły) – 100 ml
  • Olej roślinny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój umytą wołowinę, przygotowane warzywa i zioła.

W głębokim kotle usmaż wołowinę na oleju. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.

Dodaj cebulę, marchewkę i paprykę z groszkiem. Kontynuuj gotowanie, aż cebula się zarumieni.

Dodaj paprykę i koncentrat pomidorowy zmieszany ze 100 ml gorącej wody. Dusić wszystko razem przez 10 minut.

Wlej gorącą wodę, przykryj i gotuj przez 45 minut.

Dodaj sól, mielony pieprz, czosnek przepuszczony przez prasę i wyłącz po 3 minutach.

W osobnej misce połącz przesianą mąkę, sól i jajka.

W małych porcjach dodaj ciepłą wodę i zagniataj ciasne ciasto. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny.

Podziel ciasto na kawałki, posmaruj ręce olejem i delikatnie wyciągnij cienki makaron.

Ugotuj makaron do miękkości w osolonej wodzie i wrzuć do durszlaka.

Włóż makaron do głębokiego talerza, dodaj zupę, śmietanę i drobno posiekane warzywa.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy