Główną cechą ujgurskiego lagmana jest sposób gotowania makaronu. Ciasto wyciąga się ręcznie, smarując ręce olejem roślinnym. Im cieńszy i piękniejszy jest makaron, tym bardziej cenione są umiejętności kucharza.
Składniki
- wołowina - 500 g
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 30 ml
- pasta pomidorowa - 3 art.
- ziele angielskie - 3 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 1,5 L
- Zieleń (różna) – 4 gałązki
- śmietana (do zgłoszenia) – 50 g
- mąka - 350 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- Sol - 0,5 CZ. l.
- woda (ciepły) – 100 ml
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój umytą wołowinę, przygotowane warzywa i zioła.
W głębokim kotle usmaż wołowinę na oleju. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę, marchewkę i paprykę z groszkiem. Kontynuuj gotowanie, aż cebula się zarumieni.
Dodaj paprykę i koncentrat pomidorowy zmieszany ze 100 ml gorącej wody. Dusić wszystko razem przez 10 minut.
Wlej gorącą wodę, przykryj i gotuj przez 45 minut.
Dodaj sól, mielony pieprz, czosnek przepuszczony przez prasę i wyłącz po 3 minutach.
W osobnej misce połącz przesianą mąkę, sól i jajka.
W małych porcjach dodaj ciepłą wodę i zagniataj ciasne ciasto. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny.
Podziel ciasto na kawałki, posmaruj ręce olejem i delikatnie wyciągnij cienki makaron.
Ugotuj makaron do miękkości w osolonej wodzie i wrzuć do durszlaka.
Włóż makaron do głębokiego talerza, dodaj zupę, śmietanę i drobno posiekane warzywa.