Chcę podzielić się z wami niezwykłą wersją zupy grochowej - z kiszoną kapustą. Podobne przepisy znajdują się w kuchni niemieckiej, czeskiej, węgierskiej i Polskiej. Pamiętaj, aby dodać przyprawy do smaku i posypać ziołami podczas serwowania.
Składniki
- wieprzowina - 300 g
- boczek - 150 g
- wędzone - 150 g
- groszek - 400 g
- ziemniaki - 5 sztuk
- kapusta kiszona - 150 g
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- kurkuma - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj wieprzowinę do miękkości, odłóż na bok i odcedź bulion.
Groszek moczyć wcześniej, a następnie gotować w bulionie do miękkości.
Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Smażyć do miękkości, dodać kiszoną kapustę i dusić przez 5-7 minut.
Dodaj kurkumę do smażenia i wyślij ją do zupy.
Pokrój tam wieprzowinę, boczek i wędzone mięso.
Gotuj wszystko razem przez kolejne 15 minut i dopraw.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy