Stopniowe gotowanie pozwala uzyskać idealną konsystencję. Taki dżem truskawkowy jest używany jako nadzienie do pieczenia, dodawany do deserów i po prostu rozprowadzany na chlebie. Polecam gotować w naczyniach miedzianych lub stalowych.
Składniki
- truskawka - 2 kg
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jagody, opłucz i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Umieść suche truskawki na patelni, przykryj cukrem i pozostaw na 3-4 godziny.
Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj przez 15 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Ponownie podpal patelnię, wlej sok z cytryny i gotuj przez 15 minut, często mieszając.
Rozłóż gorący dżem na czystych, suchych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy