UHU z sandacza i krewetek po raz pierwszy spróbowałem w restauracji. Zaskoczyło mnie bogactwo bulionu i połączenie różnych smaków. Po przygotowaniu wszystkich niezbędnych produktów próbowałem ugotować danie w domu. Okazało się bardzo smaczne!
Składniki
- sandacz (filet) – 800 g
- krewetki (schłodzone) – 500 g
- ziemniaki - 250 g
- marchew - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 2 art.
- pasta pomidorowa - 50 g
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- pietruszka - 2 gałązki
- szczypiorek - 2 stem
- woda - 2,5 l
- woda (wrząca woda) – 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z sandacza opłucz, pokrój na małe kawałki i włóż do rondla.
Dodaj zimną wodę, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Ziemniaki, paprykę, marchewkę i cebulę obrać, pokroić.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę i marchewkę na złoty kolor.
Dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy i kilka łyżek gorącego bulionu z garnka. Dusić wszystko razem przez 10 minut.
Krewetki opłucz wrzącą wodą, ostudź i obierz.
Przenieś smażenie na patelnię z rybą, dodaj ziemniaki i krewetki. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Posolić gotowe danie i pozostawić do zaparzenia pod pokrywką na 15 minut.
Podczas serwowania dodaj do talerza posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.