Sałatka z gotowanych buraków na zimę

2 godz. 10 min.
4 porcje
Sałatka z gotowanych buraków na zimę
Timotei, stock.adobe.com
0

Taki kęs jest podawany jako przystawka, dodatek do przystawki i po prostu dodawany do barszczu. Sałatkę z gotowanych buraków można przygotować o każdej porze roku, ale najlepiej używać młodych warzyw. Są bardziej soczyste, słodkie i smaczne.

Składniki

  • Burak - 1 kg
  • ocet - 3 art.
  • Olej roślinny - 3 art.
  • mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 25 g
  • sól - 15 g
  • woda - 5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz buraki, odetnij brzegi i umieść na patelni z zimną wodą.

Gotuj przez 2 godziny, ostudź i obierz.

Zetrzyj buraki na grubej tarce.

Dodaj cukier, sól, przyprawy, olej i ocet.

Sterylizuj przez 10 minut i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy