Taki kęs jest podawany jako przystawka, dodatek do przystawki i po prostu dodawany do barszczu. Sałatkę z gotowanych buraków można przygotować o każdej porze roku, ale najlepiej używać młodych warzyw. Są bardziej soczyste, słodkie i smaczne.
Składniki
- Burak - 1 kg
- ocet - 3 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 25 g
- sól - 15 g
- woda - 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz buraki, odetnij brzegi i umieść na patelni z zimną wodą.
Gotuj przez 2 godziny, ostudź i obierz.
Zetrzyj buraki na grubej tarce.
Dodaj cukier, sól, przyprawy, olej i ocet.
Sterylizuj przez 10 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy