Cytrynę można nie tylko dodać do innych dżemów, ale także zrobić z niej niezależną podstawę do przygotowania. Okazuje się, że jest to niesamowicie aromatyczna i oryginalna uczta na herbatę oraz dodatek do innych deserów i wypieków. Polecam używać cytrusów w całości ze skórką.
Składniki
- cytryna - 4 kawałki
- woda - 2 szklanki
- cukier - 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń skórkę z cytryn i gotuj przez 10 minut we wrzącej wodzie.
Spuść tę wodę i napełnij ją czystą. Gotuj przez kolejne 10 minut i ponownie osusz.
Posiekaj skórkę.
Obierz miąższ cytrynowy z białych folii i zmiel w blenderze.
Wymieszaj ze skórką, cukrem i 2 szklankami wody.
Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem przez około godzinę na małym ogniu.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy