kompot z jagód na zimę bez sterylizacji

15 min
16 porcji
Kompot z jagód na zimę bez sterylizacji
IRINA, stock.adobe.com
0

Pyszne jagody najlepiej jeść świeże, ale konserwacja z nich będzie również przydatna. Spróbuj ugotować kompot z jagód na zimę bez sterylizacji. Minimalna obróbka cieplna zachowuje dużą ilość witamin i pierwiastków śladowych.

Składniki

  • Borówka - 1 kg
  • cukier - 500 g
  • kwas cytrynowy - 3 g
  • woda - 5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody i spłucz pod bieżącą wodą.

Sterylizuj słoiki na parze lub w piekarniku.

Wlej jagody, cukier i kwas cytrynowy do gorących słoików.

Zalej wrzącą wodą do góry, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy