kompot agrestowy "Mojito" na zimę

30 min
2 puszki po 1,5 l
Kompot agrestowy
Oksana, stock.adobe.com
0

Aby zwykły kompot z agrestu zamienił się w pachnące "Mojito", dodaj cytrynę i miętę do napoju. Zimą taki przedmiot będzie bardzo poszukiwany! Kompot ma jedną wadę: popyt przewyższa podaż, więc radzę zaopatrzyć się w przyszłości!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agrest i miętę opłucz i lekko osusz.

Ułóż jagody równo w wcześniej wysterylizowanych słoikach.

Opłucz cytrynę, pokrój w kliny i włóż do obu słoików. Wyślij tam gałązki mięty.

Zagotuj wodę i wlej zawartość słoików do góry wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 20 minut.

Następnie wlej płyn ze słoików do rondla, dodaj cukier (możesz zmniejszyć ilość cukru w zależności od preferencji smakowych), zagotuj i gotuj syrop na małym ogniu, mieszając przez 5 minut.

Wrzącym syropem wlej agrest, cytrynę i miętę do słoików aż do góry. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone "Mojito" agrestu jest doskonale przechowywane w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy