Aby zwykły kompot z agrestu zamienił się w pachnące "Mojito", dodaj cytrynę i miętę do napoju. Zimą taki przedmiot będzie bardzo poszukiwany! Kompot ma jedną wadę: popyt przewyższa podaż, więc radzę zaopatrzyć się w przyszłości!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest i miętę opłucz i lekko osusz.
Ułóż jagody równo w wcześniej wysterylizowanych słoikach.
Opłucz cytrynę, pokrój w kliny i włóż do obu słoików. Wyślij tam gałązki mięty.
Zagotuj wodę i wlej zawartość słoików do góry wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 20 minut.
Następnie wlej płyn ze słoików do rondla, dodaj cukier (możesz zmniejszyć ilość cukru w zależności od preferencji smakowych), zagotuj i gotuj syrop na małym ogniu, mieszając przez 5 minut.
Wrzącym syropem wlej agrest, cytrynę i miętę do słoików aż do góry. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone "Mojito" agrestu jest doskonale przechowywane w temperaturze pokojowej.