Niesamowity napój dla całej rodziny! Możesz gotować kompot z nektarynek bez sterylizacji. Z dodatkiem soku z cytryny będzie doskonale przechowywany nawet w temperaturze pokojowej. Najważniejsze jest, aby wybrać miejsca dla puszek, w których promienie słoneczne nie będą padać.
Składniki
- Nektaryna - 1 kg
- cukier - 250 g
- sok z cytryny - 150 ml
- woda (filtrowane) – 4 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przekrój nektaryny na pół i obierz.
Ułóż owoce w przygotowanych słoikach, zajmując nie więcej niż połowę.
Zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na pół godziny.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i zagotuj.
Dodaj sok z cytryny i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlej wrzący syrop do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy