galaretka Jeżynowa bez żelatyny

5 godz. 0 min.
3 puszki
Galaretka Jeżynowa bez żelatyny
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Galaretka Jeżynowa ma bogaty smak i aromat. Przygotowany bez żelatyny zdrowy przysmak znika ze spiżarni "z hukiem" w rodzinach, w których są dzieci. Kęs jest bardzo podobny do gęstego dżemu, ale o galaretowatej konsystencji. Dzielę się prostym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody, usuń ogony, spłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz.

Opłucz liście jeżyn i gotuj w 500 ml wody przez godzinę.

Wyjmij liście z wrzącej wody, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj syrop przez 20 minut.

Zdejmij Syrop z ognia, dodaj przygotowane jeżyny i pozostaw na kilka godzin. Jagody powinny pozwolić na wystarczającą ilość soku.

Następnie ponownie zagotuj obrabiany przedmiot, dodaj kwas cytrynowy i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez 10-15 minut.

Wlej wrzący dżem jeżynowy do sterylnych małych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy