Galaretka Jeżynowa ma bogaty smak i aromat. Przygotowany bez żelatyny zdrowy przysmak znika ze spiżarni "z hukiem" w rodzinach, w których są dzieci. Kęs jest bardzo podobny do gęstego dżemu, ale o galaretowatej konsystencji. Dzielę się prostym przepisem.
Składniki
- Jeżyna - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 500 ml
- liście jeżyny - 100 g
- kwas cytrynowy - 5 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jagody, usuń ogony, spłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz.
Opłucz liście jeżyn i gotuj w 500 ml wody przez godzinę.
Wyjmij liście z wrzącej wody, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj syrop przez 20 minut.
Zdejmij Syrop z ognia, dodaj przygotowane jeżyny i pozostaw na kilka godzin. Jagody powinny pozwolić na wystarczającą ilość soku.
Następnie ponownie zagotuj obrabiany przedmiot, dodaj kwas cytrynowy i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez 10-15 minut.
Wlej wrzący dżem jeżynowy do sterylnych małych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.