Dodajmy trochę egzotyki i przygotujmy pyszny dżem morelowy z pomarańczą! Oferuję ci przepis, w którym połączenie moreli, cytrusów i cukru jest idealnie dopasowane. Kwas cytrynowy można zastąpić 100 ml soku z cytryny.
Składniki
- morele - 3 kg
- pomarańczowy - 2 kg
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż morele na połówki i obierz.
Opłucz pomarańcze wrzącą wodą, obierz i podziel na plasterki.
Przełóż owoce przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 2 godziny.
Gotuj masę owocową przez 5 minut na małym ogniu.
Dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez kolejne 5 minut i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy