dżem pomidorowy

2 godz. 10 min.
10 porcji
Dżem pomidorowy
annapustynnikova, stock.adobe.com
0

Uwielbiasz niezwykłe puste miejsca? Przygotuj niezrównany dżem pomidorowy z tym prostym przepisem. Co to jest dżem pomidorowy? Jest to gęsty, słodko-kwaśny, pikantny i bardzo ostry sos kuchni śródziemnomorskiej. Podawaj z mięsem, drobiem, rybami, winem i kebabem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz i obierz. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na każdym, zanurz we wrzącej wodzie na kilka minut, a następnie zalej zimną wodą. Teraz możesz usunąć skórę. Więc czasami łatwiej i szybciej.

Drobno posiekaj obrane pomidory i umieść w garnku do gotowania.

Posiekaj papryczkę chili (jeśli lubisz ostrzej, nie obieraj chili z nasion) i wyślij do rondla na pomidory.

Dodaj koncentrat pomidorowy, wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i na małym ogniu, mieszając, gotuj obrabiany przedmiot, aż zgęstnieje (1,5-2 godziny).

Dodaj sól, cukier i przyprawy, wprowadź ocet. Mieszaj i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Wlej wrzący dżem pomidorowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy