Uwielbiasz niezwykłe puste miejsca? Przygotuj niezrównany dżem pomidorowy z tym prostym przepisem. Co to jest dżem pomidorowy? Jest to gęsty, słodko-kwaśny, pikantny i bardzo ostry sos kuchni śródziemnomorskiej. Podawaj z mięsem, drobiem, rybami, winem i kebabem.
Składniki
- pomidory - 700 g
- Chili - 1 szt.
- pasta pomidorowa - 1 art.
- tymianek - 1 łyżeczka
- oregano - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 3 art.
- cukier - 4 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz i obierz. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na każdym, zanurz we wrzącej wodzie na kilka minut, a następnie zalej zimną wodą. Teraz możesz usunąć skórę. Więc czasami łatwiej i szybciej.
Drobno posiekaj obrane pomidory i umieść w garnku do gotowania.
Posiekaj papryczkę chili (jeśli lubisz ostrzej, nie obieraj chili z nasion) i wyślij do rondla na pomidory.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i na małym ogniu, mieszając, gotuj obrabiany przedmiot, aż zgęstnieje (1,5-2 godziny).
Dodaj sól, cukier i przyprawy, wprowadź ocet. Mieszaj i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Wlej wrzący dżem pomidorowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.