Zimą często mamy do czynienia z brakiem świeżych warzyw, ale nie rozpaczaj! Marynowane warzywa to idealny sposób na zachowanie ich korzyści i urozmaicenie posiłków. Dziś podzielę się z wami ulubionym przepisem na marynowaną czerwoną kapustę z burakami.
Składniki
- czerwona kapusta - 1.5 kg
- Burak - 1 rzecz
- czosnek - 6 ząbki
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- woda - 1 L
- ocet - 60 ml
- liść laurowy - 1 rzecz
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 CZ. l.
- sól - 2 art.
- cukier - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę i cebulę, posiekaj czosnek i pokrój buraki w paski lub talerze.
Włóż wszystko do wysterylizowanych słoików.
Zagotuj wodę z pozostałymi składnikami.
Napełnij kapustę i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy