Cóż, kto nie lubi pachnących gruzińskich sosów o ich jasnym i bogatym smaku? Proponuję tym razem przygotować na przyszłość ulubioną sacebelę pomidorową z przyprawami. I możesz zapomnieć o szukaniu pożądanego słoika w sklepach przez całą zimę.
Składniki
- pomidory - 2.5 kg
- cebula - 500 g
- papryka - 500 g
- czosnek - 100 g
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- bazylia - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- cukier - 0.5 szklanki
- ocet - 1 art.
- skrobia - 2 art.
- Zieleń - 1 pęczek
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- sól - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory. Losowo pokrój wszystkie warzywa. Zmiel wszystko blenderem lub przepuść przez maszynę do mięsa.
Doprowadzić masę do wrzenia i po 10 minutach dodać wszystkie przyprawy.
Gotuj przez kolejne 20 minut, mieszając. Dodaj sól, cukier, posiekany czosnek, zioła i skrobię rozcieńczoną w wodzie.
Po 5 minutach wlej ocet. Po kolejnych 5-zwiń sacebele z przyprawami do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy