półfabrykaty na zimę
13.05.2023
marynowane ząbki czosnku z czerwonymi porzeczkami na zimę
1 godz. 0 min.
4 porcje
Zima to czas, kiedy nasz organizm szczególnie potrzebuje wsparcia. Marynowane warzywa to nie tylko pyszny przysmak, ale także prawdziwy magazyn składników odżywczych. Oprócz standardowych półfabrykatów proponuję zrobić kilka oryginalnych słoików. Na przykład taki marynowany czosnek z czerwoną porzeczką.
Składniki
- czosnek - 15 głowice
- czarny pieprz - 8 groszek
- ocet jabłkowy - 250 ml
- sól - 40 g
- cukier - 70 g
- czerwona porzeczka - 500 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podziel czosnek na ząbki, ale zachowaj górną skórkę.
Wymieszaj połowę porzeczek, szklankę wody, połowę soli i połowę cukru. Gotuj przez 5-7 minut.
Przetrzyj porzeczki przez sito. Dodaj ocet i pozostałą sól i cukier do soku. Doprowadzić do wrzenia.
Włóż czosnek i pozostałe porzeczki do wysterylizowanych słoików. Tam jest pieprz.
Napełnij marynatą. W razie potrzeby dodaj wrzącą wodę.
Wysterylizuj półfabrykaty przez 10 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy