Zielona letnia okroshka staje się jeszcze bardziej orzeźwiająca, jeśli dodasz do niej trochę szczawiu. W takim przypadku radzę ugotować go na kwasie lub bulionie, aby danie nie było zbyt kwaśne. I dopiero wtedy, jeśli chcesz, możesz dodać trochę kwaśnej śmietany.
Składniki
- ziemniaki - 3 kawałki
- szczaw - 1 pęczek
- Zieleń - 1 pęczek
- jaja kurze - 3 kawałki
- ogórki - 3 kawałki
- rzodkiewka - 200 g
- kwas - 1.5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ziemniaki i jajka do miękkości.
Drobno posiekaj szczaw i gotuj we wrzącym bulionie ziemniaczanym przez 5-6 minut.
Zmiel wszystkie pozostałe składniki do smaku, wymieszaj okroshkę i zalej zimnym kwasem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy