Domowe wypieki są często przygotowywane z dodatkiem konfitury wiśniowej. Jest dość gęsty, umiarkowanie słodki i doskonale komponuje się z większością rodzajów ciasta. Bardziej jednorodną masę można uzyskać, przerywając konfiturę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Składniki
- wiśnia - 1 kg
- cukier - 350 g
- skrobia kukurydziana - 50 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj wiśnie pod bieżącą wodą i oczyść je z pestek.
Połącz cukier, skrobię kukurydzianą i kwas cytrynowy.
Wlej wiśnie do głębokiego rondla, dodaj suchy kęs i wymieszaj.
Na małym ogniu zagotuj masę i gotuj, aż zgęstnieje. Średnio zajmuje to 10-15 minut.
Włóż gorącą konfiturę do słoików i zamknij pokrywkami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy