Pikantny bakłażan na zimę

1 godz. 0 min.
2 puszki po 1 L
Pikantny bakłażan na zimę
nndanko, stock.adobe.com
0

Ten przepis został stworzony specjalnie dla miłośników "płonących" przekąsek. Zimą pikantne bakłażany idealnie uzupełnią zarówno codzienny, jak i świąteczny stół. Przekąska okaże się ostrzejsza, jeśli chili nie zostanie oczyszczone z nasion. Dzielę się prostym przepisem bez sterylizacji.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz, pokrój w plastry o grubości około 1 cm, posyp solą i pozostaw na 30 minut, aby gorycz zniknęła. Następnie opłucz bakłażana pod bieżącą wodą i lekko osusz.

Usmaż przygotowany bakłażan na rozgrzanym oleju roślinnym, aż będzie miękki.

Połóż gotowe bakłażany na talerzu i użyj ręczników papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Paprykę, chili i czosnek pokroić na małe kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Sól powstałą masę, dodaj ocet.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki warzywami, naprzemiennie warstwami smażonego bakłażana i masy pieprzowo-czosnkowej.

Zwiń słoiki z półfabrykatem i wyślij do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu. Pikantny bakłażan będzie gotowy do spożycia za miesiąc.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy