Ten przepis został stworzony specjalnie dla miłośników "płonących" przekąsek. Zimą pikantne bakłażany idealnie uzupełnią zarówno codzienny, jak i świąteczny stół. Przekąska okaże się ostrzejsza, jeśli chili nie zostanie oczyszczone z nasion. Dzielę się prostym przepisem bez sterylizacji.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz, pokrój w plastry o grubości około 1 cm, posyp solą i pozostaw na 30 minut, aby gorycz zniknęła. Następnie opłucz bakłażana pod bieżącą wodą i lekko osusz.
Usmaż przygotowany bakłażan na rozgrzanym oleju roślinnym, aż będzie miękki.
Połóż gotowe bakłażany na talerzu i użyj ręczników papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Paprykę, chili i czosnek pokroić na małe kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Sól powstałą masę, dodaj ocet.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki warzywami, naprzemiennie warstwami smażonego bakłażana i masy pieprzowo-czosnkowej.
Zwiń słoiki z półfabrykatem i wyślij do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu. Pikantny bakłażan będzie gotowy do spożycia za miesiąc.