kompot z jabłek Antonovka na zimę

45 min
1 porcja
Kompot z jabłek Antonovka na zimę
Paweł Abramow, stock.adobe.com
0

Różne odmiany jabłek dają bardzo różne kompot. Niektóre słodsze, niektóre bardziej kwaśne, niektóre mniej lub bardziej nasycone. Moim ulubionym przepisem jest kompot Antonovka w puszkach. Pamiętam to z dzieciństwa, a dziś chętnie się z Tobą podzielę.

Składniki

  • jabłka (Antonówka) – 300 g
  • cukier - 200 g
  • woda - 2.5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż jabłka do czystego, suchego słoika.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 7-10 minut.

Odcedź tę wodę, zagotuj ponownie i wlej z powrotem na kolejne 7-10 minut.

Ponownie odcedź tę wodę, dodaj do niej cukier i zagotuj.

Wlej kompot z powrotem i zwiń na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy