Kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałem ugotować pomidory na zimę po ormiańsku. Od tego czasu żaden świąteczny stół w naszym domu nie jest kompletny bez tej przekąski. Przygotowanie takiego przedmiotu nie jest trudne. Dzielę się sprawdzonym przepisem.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- pietruszka - 30 g
- ostra czerwona papryka - pół
- czosnek - 50 g
- koperek - 4 parasolka
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 6 groszek
- cukier - 80 g
- Sol - 60 g
- woda - 1,8 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ostra papryka, natka pietruszki i czosnek drobno posiekaj, wymieszaj.
Na każdym pomidorze wykonaj głębokie nacięcie w kształcie krzyża.
Wypełnij powstałe wgłębienie ostrą mieszanką.
Ułóż przyprawy, parasole koperkowe i nadziewane pomidory w słoikach.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić na pół godziny.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól, gotuj przez 2 minuty.
Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy