pomidory po ormiańsku na zimę

20 min
8 porcji
Pomidory po ormiańsku na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałem ugotować pomidory na zimę po ormiańsku. Od tego czasu żaden świąteczny stół w naszym domu nie jest kompletny bez tej przekąski. Przygotowanie takiego przedmiotu nie jest trudne. Dzielę się sprawdzonym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ostra papryka, natka pietruszki i czosnek drobno posiekaj, wymieszaj.

Na każdym pomidorze wykonaj głębokie nacięcie w kształcie krzyża.

Wypełnij powstałe wgłębienie ostrą mieszanką.

Ułóż przyprawy, parasole koperkowe i nadziewane pomidory w słoikach.

Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić na pół godziny.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól, gotuj przez 2 minuty.

Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy