Taki dżem można podawać z herbatą zamiast deseru. Przyjemnie zaskoczy cytrusowym aromatem i delikatnym słodko-kwaśnym smakiem. Przygotowanie dżemu jabłkowego z pomarańczą jest proste. Owoce można posiekać ręcznie lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Składniki
- jabłka - 2 kg
- pomarańczowy - 1 kg
- cukier - 1 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka przygotuj, usuń rdzeń i skórkę, posiekaj.
Wymieszaj wodę z kwasem cytrynowym.
Dodaj jabłka i pozostaw na 3-5 minut.
Obierz pomarańcze i pokrój na małe kawałki.
Ułóż jabłka i pomarańcze na patelni.
Przykryj cukrem i odłóż na bok na 2 godziny.
Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Włóż dżem do wysterylizowanych słoików, zwiń i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy