gęsty dżem jabłkowy z cukrem bez sterylizacji

55 min
6 porcji
Gęsty dżem jabłkowy z cukrem bez sterylizacji
Brent Hofacker, stock.adobe.com
0

Wszystkie jabłka będą działać w tym przepisie. Oczyść je z uszkodzeń, posiekaj w dowolny dogodny sposób i zabierz się do pracy. Gęsty dżem jabłkowy z cukrem przygotowuje się bez sterylizacji. Wystarczy gotować na małym ogniu do pożądanej gęstości.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj jabłka, obierz nasiona i skórki.

Przełóż owoce przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.

Dodaj cukier, wymieszaj i odłóż na bok na 40-60 minut.

Wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Okresowo mieszaj masę, w przeciwnym razie się spali.

Włóż gorący dżem do przygotowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy