Marynowana fasola szparagowa na zimę to oryginalny preparat, który można podawać jako niezależną przekąskę lub przystawkę. Dodaj pikantną zieloną fasolkę do wszelkiego rodzaju sałatek, aby urozmaicić dietę w zimnych porach roku.
Składniki
- fasolka szparagowa - 300 g
- ostra czerwona papryka - do smaku
- liść laurowy - 1 szt.
- mielony czarny pieprz - 2 szczypta
- woda - 1 szklanka
- ocet (9%) – 1 art.
- cukier - 1,5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Spłucz strąki fasoli i lekko osusz. Pokrój strąki na małe kawałki.
Zagotuj wodę, włóż przygotowaną fasolę do wrzącej wody, zagotuj i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie natychmiast wrzuć fasolę do durszlaka.
Napełnij wstępnie wysterylizowany słoik fasolą.
Przygotuj marynatę: zagotuj czystą wodę, dodaj sól, cukier i liść laurowy. Gotuj przez 2-3 minuty, wprowadź ocet, wymieszaj i usuń marynatę z ognia.
Wlej fasolę do słoika wrzącą marynatą, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzoną marynowaną fasolę szparagową przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.