język teściowej z cukinii z pomidorami, papryką i marchewką na zimę
Latem, kiedy na rynku pojawia się dużo warzyw, nadszedł czas na konserwację. Między innymi przygotuj język teściowej z cukinii z pomidorami, papryką i marchewką. Sałatka warzywna doskonale uzupełnia większość potraw.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój w kostkę. Pomidory obrać i pokroić.
Posiekaj marchewkę, obraną cebulę i paprykę.
Smaż cebulę z marchewką na oleju przez 5-7 minut.
Dodaj paprykę i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
Dodaj pomidory i cukier, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut pod przykryciem.
Połącz cukinię z posiekanym czosnkiem, ostrą papryką i solą. Odłóż na bok na 5 minut.
Umieść obrabiany przedmiot na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na średnim ogniu, aż będzie złoty.
Wlać smażenie warzyw i dusić wszystko razem przez 10 minut.
Dodaj ocet, wymieszaj i włóż do przygotowanego pojemnika. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.