Dzisiaj ujawnię ci sekret robienia "suchego" dżemu śliwkowego w piekarniku. Postępuj zgodnie z moimi prostymi zaleceniami i zaskocz swoich bliskich niezwykłym, pachnącym, pikantnym przysmakiem. Miłośnicy deserów śliwkowych z pewnością to docenią. Na filiżankę gorącej herbaty-to, czego potrzebujesz!
Składniki
- śliwki (bez pestek) – 1 kg
- cukier - 300 g
- Badian - 2 gwiazdki
- mielony cynamon - do smaku
- orzechy (dowolny) – opcjonalnie
- pestki dyni - opcjonalnie
Przepis na gotowanie krok po kroku
W przypadku "suchego" dżemu polecam wziąć gęste, mięsiste śliwki. Na początek spłucz śliwki, usuń łodygi, lekko wysusz. Następnie pokrój owoce na połówki i usuń nasiona.
Na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia ułóż połówki śliwek ścięte do góry, posyp owoce cukrem i cynamonem, ułóż gwiazdki anyżu gwiazdkowego na wierzchu. W razie potrzeby możesz włożyć orzechy lub pestki dyni do połowy każdej śliwki - dzięki temu" suchy " dżem stanie się jeszcze bardziej pikantny i niezwykły.
Wyślij blachę do pieczenia ze śliwkami do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30-40 minut do gotowania. Następnie zmniejsz temperaturę do 40-50°C i kontynuuj suszenie śliwek przez 8-10 godzin w trybie konwekcji. Jeśli twój piekarnik nie ma wentylatora, upiecz śliwki z uchylonymi drzwiami piekarnika. Według własnego uznania możesz pozostawić śliwki lekko wilgotne lub suszyć, aż wilgoć całkowicie odparuje. Od tego zależy bezpośredni czas gotowania.
Gotowe suszone śliwki przełożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce. "Suchy" dżem śliwkowy to niezwykle smaczny przysmak do herbaty, a także może być stosowany jako nadzienie do słodkich wypieków.