suchy dżem ze śliwek w piekarniku

10 godz. 0 min.
1 porcja
Suchy dżem śliwkowy w piekarniku
Olga, stock.adobe.com
0

Dzisiaj ujawnię ci sekret robienia "suchego" dżemu śliwkowego w piekarniku. Postępuj zgodnie z moimi prostymi zaleceniami i zaskocz swoich bliskich niezwykłym, pachnącym, pikantnym przysmakiem. Miłośnicy deserów śliwkowych z pewnością to docenią. Na filiżankę gorącej herbaty-to, czego potrzebujesz!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W przypadku "suchego" dżemu polecam wziąć gęste, mięsiste śliwki. Na początek spłucz śliwki, usuń łodygi, lekko wysusz. Następnie pokrój owoce na połówki i usuń nasiona.

Na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia ułóż połówki śliwek ścięte do góry, posyp owoce cukrem i cynamonem, ułóż gwiazdki anyżu gwiazdkowego na wierzchu. W razie potrzeby możesz włożyć orzechy lub pestki dyni do połowy każdej śliwki - dzięki temu" suchy " dżem stanie się jeszcze bardziej pikantny i niezwykły.

Wyślij blachę do pieczenia ze śliwkami do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30-40 minut do gotowania. Następnie zmniejsz temperaturę do 40-50°C i kontynuuj suszenie śliwek przez 8-10 godzin w trybie konwekcji. Jeśli twój piekarnik nie ma wentylatora, upiecz śliwki z uchylonymi drzwiami piekarnika. Według własnego uznania możesz pozostawić śliwki lekko wilgotne lub suszyć, aż wilgoć całkowicie odparuje. Od tego zależy bezpośredni czas gotowania.

Gotowe suszone śliwki przełożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce. "Suchy" dżem śliwkowy to niezwykle smaczny przysmak do herbaty, a także może być stosowany jako nadzienie do słodkich wypieków.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy