"zamanicha" z pomidorów na zimę

2 godz. 0 min.
7 puszek po 0,5 l
Atlas, stock.adobe.com
0

Smak tej piekącej Adjiki przekonał mnie za pierwszym razem! Dlaczego "Zamanicha"? Ponieważ po wypróbowaniu jednej łyżki nie można już przestać ... jest przygotowywany prosto i szybko, z minimum dostępnych produktów i jest doskonale przechowywany, nawet w mieszkaniu w mieście.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz, pokrój losowo, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa.

Umieść powstałą masę pomidorową w rondlu do gotowania i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 1 godzinę.

Do marynaty połącz wodę, sól, cukier, olej roślinny i ocet. Wymieszaj i zagotuj.

Dodaj wrzącą marynatę do garnka do masy pomidorowej, gotuj razem przez kolejne 15 minut.

Obierz oba rodzaje papryki z nasion i łodyg, przepuść przez maszynkę do mięsa.

Dodaj przygotowaną paprykę do wrzącej masy warzywnej, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.

Wlej wrzącą Adjikę do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy