Smak tej piekącej Adjiki przekonał mnie za pierwszym razem! Dlaczego "Zamanicha"? Ponieważ po wypróbowaniu jednej łyżki nie można już przestać ... jest przygotowywany prosto i szybko, z minimum dostępnych produktów i jest doskonale przechowywany, nawet w mieszkaniu w mieście.
Składniki
- pomidory - 3 kg
- papryka (Waga netto) – 1 kg
- ostra czerwona papryka - 2 szt.
- woda - 1 szkło
- Olej roślinny - 1 szklanka
- ocet (9%) – 130 ml
- cukier - 1 szklanka
- sól - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, pokrój losowo, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa.
Umieść powstałą masę pomidorową w rondlu do gotowania i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 1 godzinę.
Do marynaty połącz wodę, sól, cukier, olej roślinny i ocet. Wymieszaj i zagotuj.
Dodaj wrzącą marynatę do garnka do masy pomidorowej, gotuj razem przez kolejne 15 minut.
Obierz oba rodzaje papryki z nasion i łodyg, przepuść przez maszynkę do mięsa.
Dodaj przygotowaną paprykę do wrzącej masy warzywnej, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
Wlej wrzącą Adjikę do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.