Pomimo tego, że warzywa są głównymi składnikami, wegetarianom nie można polecić sałatki Węgierskiej. Chodzi o to, że gotuje się na smalcu. Jeśli nie masz takiego produktu, użyj świeżego smalcu.
Składniki
- papryka - 2 kg
- pomidory - 1 kg
- cebula - 500 g
- smalec - 100 g
- ocet - 80 ml
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy (mielony) – 0,5 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 CZ. l.
- sól - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj i pokrój warzywa na kawałki o dowolnym kształcie.
Na głębokiej patelni rozpuść smalec.
Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj paprykę, przyprawy i gotuj przez kolejne 10 minut.
Sól, dodaj pomidory i gotuj wszystko razem przez 20 minut.
Wlej ocet, delikatnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
Włóż sałatkę do wysterylizowanych słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy