Kontynuować lato zimą? Łatwe! Zdrowy, pachnący i niesamowicie smaczny kawior z bakłażana nie tylko urozmaici zimowe menu, ale także przypomni o ciepłych letnich dniach. Przygotowanie dania jest proste, a jego zalety są niezaprzeczalne.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany umyć, obrać i pokroić w plasterki. Zalej zimną wodą, dodaj sól (2 łyżki.łyżki na 1 kg bakłażana). Moczyć przez 10-20 minut, aby wyeliminować gorycz.
Paprykę pokroić na połówki, usunąć nasiona.
Obierz marchewki.
Usuń skórkę z pomidorów, przetrzyj przez sito lub przepuść przez maszynę do mięsa. Jeśli pomidory są zbyt soczyste, należy je gotować osobno przez 15-20 minut na średnim ogniu.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.
Przepuść wszystkie składniki przez maszynkę do mięsa, wymieszaj. Powstałą mieszaninę dusić na małym ogniu przez 30-40 minut, ciągle mieszając drewnianą łyżką.
Dobrze spłucz puszki.
Włóż gotowy gorący kawior z bakłażana do przygotowanych słoików, przykryj pokrywkami.
Włóż słoiki z kawiorem do rondla, zalej wodą "na ramionach". Sterylizuj na małym ogniu przez 5-10 minut.
Zwiń słoiki, odwróć je i owiń kocem na jeden dzień.
Przechowuj gotowy kawior z bakłażana w chłodnym miejscu.