Porzeczki są bardzo trudne do przygotowania, aby delikatne jagody pozostały nienaruszone. Ale proponuję spróbować! Pamiętaj, aby wybrać elastyczne, niedojrzałe i najświeższe jagody. Najlepiej posortować je przed rozpoczęciem gotowania.
Składniki
- czarna porzeczka - 1 kg
- cukier - 1.4 kg
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń liście i zanieczyszczenia, posortuj jagodę i delikatnie opłucz ją w chłodnej wodzie. Pozostaw do spuszczenia w durszlaku na 30 minut.
Wlej wodę do emaliowanego pojemnika, umieść na kuchence i stopniowo dodawaj cukier.
Gdy syrop będzie gotowy, Ustaw minimalny ogień i ostrożnie włóż do niego porzeczki.
Gotuj dżem przez 5 minut, wyjmij z pieca i pozostaw na 2 godziny. Powtórz procedurę ponownie, usuwając piankę, gdy się pojawi.
Nie musisz mieszać jagód łyżką-straci swój kształt – Aby wymieszać, delikatnie potrząśnij miską.
Gdy dżem ostygnie po raz drugi, zagotuj go ponownie, gotuj przez 5 minut i zwiń w wysterylizowane słoiki.