Ulubione ogórki konserwowe będą jeszcze smaczniejsze, jeśli zrobisz z nich sałatkę. Dla odmiany proponuję dodać do niego Kabaczek. Te dwa warzywa są bardzo harmonijnie połączone, a ponadto są równie dostępne w szczycie sezonu.
Składniki
- Patisson - 500 g
- ogórki - 300 g
- marchew - 30 g
- cebula - 20 g
- czosnek - 2 ząbki
- papryka - 30 g
- pietruszka - 20 g
- koperek - 20 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - 2 art.
- cukier - 2 art.
- ocet - 4 art.
- woda - 500 ml
- ziele angielskie - 8 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż czosnek, zioła, kilka plasterków cebuli, marchwi i pieprzu, ziele angielskie i więcej przypraw do smaku do sterylnych słoików.
Umieść tam losowo pokrojone ogórki i pomidory.
Zalej słoiki wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut.
Odcedź tę wodę, dodaj sól i cukier i ponownie zagotuj.
Wlej ocet do solanki, ponownie napełnij słoiki i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy