Kharcho - bardzo aromatyczne i pikantne danie z wołowiną, które będzie bardzo przydatne w zimnych porach roku, dzięki efektowi rozgrzewającemu. A ten przepis krok po kroku udowodni, że gotowanie Kharcho wcale nie jest trudne.
Składniki
- woda - 2 L
- mostek wołowy - 700 g
- marchew - 2 kawałki
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- pomidory - 2 kawałki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 CZ. l
- Ryż basmati - 5 art. l
- czosnek - 4 ząbki
- cebula - 3 kawałki
- kolendra - 2 gałązki
- korzeń pietruszki - 1 rzecz
- liść laurowy - 4 kawałki
- chmiel-suneli - 1 art. l
- cukier - 2 art. l
- sos tkemali - 4 art. l
- szczypiorek - 40 g
- korzeń selera - 50 g
- bazylia - 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Aby przygotować bulion, musisz włożyć grubo posiekany mostek do rondla, zalać zimną wodą, zagotować, usuwając pianę.
Pokrój obrane marchewki na pół. Umyj cebulę, ale nie obierz, pokrój na dwie połówki. Pokrój korzeń selera na duże plasterki.
Dodaj posiekane składniki do bulionu. Gotuj na średnim ogniu przez 1,5 godziny. 15 minut przed końcem dodaj liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
Odcedź bulion przez sito. Pokrój mięso na małe kawałki. Przenieś do dużego rondla i przykryj bulionem.
Pokrój pomidory, cebulę i paprykę. Dodaj do bulionu wraz z ryżem, tkemali i chmielowym suneli. Gotuj przez 15 minut.
Wymieszaj drobno posiekaną bazylię , szczypiorek, natkę pietruszki i kolendrę, wyciśnięty czosnek z cukrem.
Dodaj zielenie do Kharcho. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć piec. Pozostaw zupę na 15 minut pod zamkniętą pokrywką.