Popularna rosyjska zupa jest przygotowywana z różnych produktów, ale głównym składnikiem jest zawsze kapusta. Aby kapuśniak był obfity i bogaty, proponuję ugotować je z wieprzowiną. Świetnie nadaje się do tego łopatka, kolce lub polędwica.
Składniki
- wieprzowina (łopatka) – 600 g
- ziemniaki - 300 g
- kapusta (Biała) – 500 g
- pomidory (średnie) – 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 3 L
- pietruszka (do dekoracji) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, pokrój na małe kawałki i umieść na patelni.
Dodaj czarne ziarna pieprzu, wodę i gotuj przez 45 minut.
Posiekaj kapustę w cienkie paski. Zetrzyj marchewki.
Pokrój pomidory, obrane ziemniaki i cebulę.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj pomidory, trochę gorącego bulionu z patelni i kontynuuj gotowanie przez 5-7 minut.
Wlej ziemniaki, kapustę, smażenie na patelni z mięsem i gotuj przez 10 minut.
Dodaj sól, czosnek przepuszczony przez prasę i wyłącz po 2 minutach.
Kapuśniak wlać do talerzy i udekorować świeżą natką pietruszki.