lecho z papryki i pomidorów z ryżem na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Lecho z papryki i pomidorów z ryżem na zimę
katekrsk, stock.adobe.com
0

Łatwym i smacznym sposobem na utrzymanie zbiorów na zimę jest przygotowanie lecho z papryki i pomidorów z ryżem. Zwykle gotuję go od razu w dużych ilościach, a następnie pakuję w szklane słoiki. Lecho jest soczyste i aromatyczne dzięki połączeniu świeżych warzyw.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel pomidory w blenderze. Dodaj masło, sól, cukier i przyprawy do smaku.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.

Dodaj posiekane warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.

Dodaj umyty ryż, czosnek i więcej przypraw do smaku. Gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut.

Wlej esencję octu, gotuj przez 5 minut, usuń lavrushkę i zwiń lecho w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy