pierwsze dania 22.01.2022

zupa grochowa po wiejsku

1 godz. 50 min.
6 porcji
Zupa grochowa w stylu wiejskim
nesavinov, stock.adobe.com
0

Chcesz ugotować prawdziwą wiejską zupę grochową? Z jednej łyżki przeniesiesz myśli do odległego dzieciństwa. Pamiętaj, jak biegali boso po leśnych ścieżkach, a babcia gotowała na obiad najsmaczniejszą zupę na świecie. Takie skojarzenia wywołuje to cudowne danie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz groszek i moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie.

Ponownie opłucz groszek, wlej do garnka z wrzącym bulionem i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.

Pokrój wędzone żeberka, marchewkę, obraną cebulę i ziemniaki.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.

Dodaj marchewki, żeberka i kontynuuj smażenie przez 7-10 minut.

W rondelku z groszkiem wlać pieczeń z żebrami. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Wyjmij mięso z patelni, oddziel je od kości, posiekaj i wrzuć z powrotem.

Dodaj kostki ziemniaków, przykryj i gotuj zupę przez kolejne 10 minut.

Dodaj sól, zmielony czarny pieprz, wyciśnij czosnek przez prasę.

Przykryj gotową zupę grochową, zawiń w ręcznik i pozostaw na 20 minut. Podczas serwowania dodaj liść pietruszki do talerza.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy