Chcesz ugotować prawdziwą wiejską zupę grochową? Z jednej łyżki przeniesiesz myśli do odległego dzieciństwa. Pamiętaj, jak biegali boso po leśnych ścieżkach, a babcia gotowała na obiad najsmaczniejszą zupę na świecie. Takie skojarzenia wywołuje to cudowne danie!
Składniki
- groszek (suchy) – 300 g
- żeberka wieprzowe (wędzone) – 400 g
- ziemniaki - 300 g
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 3 art.
- bulion mięsny - 3 l
- pietruszka - 2 gałązki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz groszek i moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie.
Ponownie opłucz groszek, wlej do garnka z wrzącym bulionem i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Pokrój wędzone żeberka, marchewkę, obraną cebulę i ziemniaki.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj marchewki, żeberka i kontynuuj smażenie przez 7-10 minut.
W rondelku z groszkiem wlać pieczeń z żebrami. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Wyjmij mięso z patelni, oddziel je od kości, posiekaj i wrzuć z powrotem.
Dodaj kostki ziemniaków, przykryj i gotuj zupę przez kolejne 10 minut.
Dodaj sól, zmielony czarny pieprz, wyciśnij czosnek przez prasę.
Przykryj gotową zupę grochową, zawiń w ręcznik i pozostaw na 20 minut. Podczas serwowania dodaj liść pietruszki do talerza.