pierwsze dania 22.01.2022

lagman z marynowanej wieprzowiny

1 godz. 35 min.
6 porcji
Lagman z marynowanej wieprzowiny
sharafmaksumov, stock.adobe.com
0

Ujgurowie często marynują mięso przed gotowaniem. Dzięki temu okazuje się bardziej soczysty, smaczniejszy i bardziej miękki. Spróbuj ugotować przepyszny lagman z marynowanej wieprzowiny i przekonaj się sam. Prosty przepis spodoba się nawet początkującym kucharzom.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umytą wieprzowinę pokrój na małe kawałki i włóż do głębokiej miski.

Dodaj sos sojowy, skrobię, jajko, sól, mielony pieprz i 100 ml wody. Mieszaj i przykryj folią spożywczą przez 1 godzinę.

Seler, cebulę obrać i pokroić na duże kawałki.

Smaż wieprzowinę na oleju roślinnym na złoty kolor.

Dodaj cebulę, seler i kontynuuj gotowanie przez 7-10 minut.

Wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj sos pomidorowy i smaż przez kolejne 10 minut.

Wlej gorącą wodę, sól, przykryj i gotuj przez 50 minut na małym ogniu.

W osobnym rondlu ugotuj makaron do miękkości.

Ułóż makaron na talerzach, dodaj zupę, posyp zmieloną czerwoną papryką i drobno posiekanym koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy