Ujgurowie często marynują mięso przed gotowaniem. Dzięki temu okazuje się bardziej soczysty, smaczniejszy i bardziej miękki. Spróbuj ugotować przepyszny lagman z marynowanej wieprzowiny i przekonaj się sam. Prosty przepis spodoba się nawet początkującym kucharzom.
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 500 g
- makaron - 300 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- skrobia - 1 art.
- seler (łodygi) – 80 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- sos sojowy - 2 art.
- Olej roślinny - 30 ml
- sos pomidorowy - 50 ml
- mielona czerwona papryka - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 art.
- koperek (do zgłoszenia) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umytą wieprzowinę pokrój na małe kawałki i włóż do głębokiej miski.
Dodaj sos sojowy, skrobię, jajko, sól, mielony pieprz i 100 ml wody. Mieszaj i przykryj folią spożywczą przez 1 godzinę.
Seler, cebulę obrać i pokroić na duże kawałki.
Smaż wieprzowinę na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj cebulę, seler i kontynuuj gotowanie przez 7-10 minut.
Wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj sos pomidorowy i smaż przez kolejne 10 minut.
Wlej gorącą wodę, sól, przykryj i gotuj przez 50 minut na małym ogniu.
W osobnym rondlu ugotuj makaron do miękkości.
Ułóż makaron na talerzach, dodaj zupę, posyp zmieloną czerwoną papryką i drobno posiekanym koperkiem.