Znowu szukasz pysznego pierwszego dania? Proponuję skorzystać z tego przepisu i ugotować klasyczny kharcho z wieprzowiny z ryżem. Gęsta, pyszna zupa spodoba się każdemu bez wyjątku. Jeśli planujesz karmić nim dzieci, nie dodawaj czerwonej papryki.
Składniki
- wieprzowina - 600 g
- ryż - 100 g
- ziemniaki - 400 g
- pomidory - 200 g
- marchew - 150 g
- cebula - 100 g
- czosnek - półgłówki
- orzechy włoskie - 100 g
- Zieleń (Dowolna) – 50 g
- Olej roślinny - 4 art.
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 0,5 CZ. l.
- sól - 1,5 art.
- woda - 4 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i umieść w garnku z wodą.
Gotuj przez 10 minut, zmień wodę, dodaj liść laurowy, czarny i ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Posiekaj warzywa, czosnek i przygotowane warzywa.
Wysuszyć orzechy przez kilka minut w piekarniku i zmielić w blenderze.
Podsmaż cebulę z marchewką na rozgrzanej patelni z olejem
Dodaj pomidory, orzechy włoskie, umyty ryż, posiekany czosnek, chmiel suneli i czerwoną paprykę. Dusić wszystko razem przez 10 minut.
W rondelku z wieprzowiną dodaj smażenie, ziemniaki i gotuj przez 20 minut.
Dodaj sól, zioła i gotuj przez kolejne 5 minut. Gotowe Kharcho nalegać pod pokrywką przez 15 minut.