dżem z głogu

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem głogowy
agneskantaruk, stock.adobe.com
0

Wśród jagód, które najlepiej nadają się do robienia dżemu, często zapomina się o głogu. I zupełnie na próżno. Naprawdę nie jest tak popularny jak niektóre inne gatunki, ale to wcale nie umniejsza jego zalet ani smaku.

Składniki

  • Głogów - 1 kg
  • sok z cytryny - 2 art.
  • cukier - 500 g
  • woda - 1 szkło

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody głogu, wlej wodę i dodaj cukier.

Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia i gotuj dżem przez godzinę na małym ogniu.

Dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze trochę do pożądanej gęstości.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy