W sklepie można kupić dziesiątki rodzajów keczupu. Ale warto przyjrzeć się bliżej – i wszystkie okazują się prawie takie same. Nie wspominając nawet o wątpliwych preparatach z konserwantami, wzmacniaczami i aromatami. Proponuję zrobić keczup w domu, a nie prosty, ale z zielonych pomidorów.
Składniki
- zielone pomidory - 1 kg
- Chili (zielony) – 2 kawałki
- Zieleń - 1 pęczek
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- sól - 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 1 art.
- cukier - 1 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiksuj pomidory, paprykę, zioła, cebulę i czosnek za pomocą blendera.
Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 15 minut.
Ponownie zmielić blenderem i zmielić przez sito.
Dodaj cukier, sól, ocet i przyprawy do smaku.
Gotuj keczup przez kolejne 5-7 minut i włóż do czystych, suchych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy