Uwielbiam marynować ogórki na zimę. Pod wpływem aromatycznej marynaty warzywa łatwo zachowują swoją przydatność i dają nam poczucie letniego nastroju przez całą zimę. Jeden z moich ulubionych przepisów ma swoje korzenie w kuchni węgierskiej. Mówię więcej!
Składniki
- ogórki - 1.5 kg
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- ziele angielskie - 1 łyżeczka
- woda - 500 ml
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- ocet - 70 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wcześniej moczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin.
Ułóż je szczelnie w czystych, suchych słoikach z posiekaną marchewką, cebulą i pieprzem. Możesz dodać więcej przypraw.
Zagotuj wodę z cukrem, solą i octem.
Zalej ogórki marynatą, sterylizuj przez 15 minut i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy