Kompot z agrestu z liśćmi wiśni to bardzo ciekawy napój. Gałązki wiśni nadają kompotowi smak wiśni. Taki kompot jest również nazywany królewskim, najprawdopodobniej ze względu na bogaty smak i przyjemny kolor.
Składniki
- agrest - 1 kg
- cukier - 600 g
- kwas cytrynowy - 15 g
- liście wiśni - 10 sztuk
Przepis na gotowanie krok po kroku
W rzeczywistości proces gotowania tego kompotu jest czasochłonny. Wszystko dlatego, że łodygi i ogony należy usunąć z umytych jagód. Możesz to zrobić za pomocą nożyczek.
Następnie weź dwa 2-litrowe słoiki, podziel jagody na pół, włóż je do słoików i zalej wrzącą wodą. Odstaw na 20 minut i odcedź z powrotem do garnka.
Włóż gałązki lub liście wiśni do wody. Gotuj przez 10 minut, dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut. Na koniec dodaj kwas cytrynowy.
Napełnij jagody syropem, zwiń pokrywki. Wyślij słoiki w ciemne i chłodne miejsce.