kompot z agrestu z liśćmi wiśni na zimę

1 godz. 10 min.
2 porcje
Kompot z agrestu z liśćmi wiśni na zimę
Tatiana Kutina, stock.adobe.com
0

Kompot z agrestu z liśćmi wiśni to bardzo ciekawy napój. Gałązki wiśni nadają kompotowi smak wiśni. Taki kompot jest również nazywany królewskim, najprawdopodobniej ze względu na bogaty smak i przyjemny kolor.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W rzeczywistości proces gotowania tego kompotu jest czasochłonny. Wszystko dlatego, że łodygi i ogony należy usunąć z umytych jagód. Możesz to zrobić za pomocą nożyczek.

Następnie weź dwa 2-litrowe słoiki, podziel jagody na pół, włóż je do słoików i zalej wrzącą wodą. Odstaw na 20 minut i odcedź z powrotem do garnka.

Włóż gałązki lub liście wiśni do wody. Gotuj przez 10 minut, dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut. Na koniec dodaj kwas cytrynowy.

Napełnij jagody syropem, zwiń pokrywki. Wyślij słoiki w ciemne i chłodne miejsce.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy