Dżemy-pięć minut są dobre, ponieważ zachowują maksymalne korzyści z owoców. Taki dżem nie będzie gęsty-idealnie nadaje się do impregnacji ciast i jako słodkie polewy do naleśników, naleśników lub serników. Dzielę się przepisem na dżem śliwkowy.
Składniki
- śliwki (Waga netto, bez pestek) – 1,5 kg
- cukier - 750 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki.
Przygotowane śliwki umieścić w misce do gotowania, przykryć cukrem. Wstrząśnij miską, aby równomiernie rozprowadzić cukier. Przykryj obrabiany przedmiot gazą i pozostaw na 10-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Umieść miskę z obrabianym przedmiotem na ogniu, zagotuj i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i całkowicie ostudź.
Powtórz procedurę jeszcze dwa razy. Aby połówki śliwek w gotowym dżemie pozostały nienaruszone, polecam nie mieszać dżemu w tym procesie,ale delikatnie potrząsnąć miską z obrabianym przedmiotem.
Po trzecim gotowaniu wlej gorący dżem do przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzony dżem ze śliwek przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.