dżem gruszkowy bez sterylizacji

6 godz. 0 min.
2 puszki po 0,5 l
Dżem gruszkowy bez sterylizacji
Ennira, stock.adobe.com
0

Dżem gruszkowy w plasterkach okazuje się piękny i przezroczysty, z apetycznymi plasterkami owoców. Jego wesoły kolor rozweseli szare jesienne dni powszednie. Zbierz całą rodzinę na filiżankę aromatycznej herbaty z pysznym dżemem gruszkowym!

Składniki

  • Gruszka (Waga netto) – 1,2 kg
  • cukier - 1,2 kg
  • woda - 200 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki opłucz, obierz i pokrój w plastry o grubości około 3-4 mm.

W przypadku syropu zagotuj wodę, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj syrop na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie zapomnij mieszać, aby syrop się nie przypalił!

Przygotowane gruszki umieścić w misce do gotowania i zalać wrzącym syropem. Pozostaw miskę z półfabrykatem na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby gruszki były dobrze nasycone syropem cukrowym.

Umieść miskę na ogniu, zagotuj na małym ogniu, gotuj przez 5-7 minut i zdejmij z ognia. Pozostaw dżem do całkowitego ostygnięcia.

Podobnie gotuj dżem jeszcze 2-3 razy. Z każdym gotowaniem plastry gruszki będą coraz bardziej nasączone syropem cukrowym.

Po raz ostatni umieść miskę dżemu na ogniu, zagotuj i na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, gotuj przez 1 godzinę. Dżem gruszkowy stanie się pięknym bursztynowym kolorem i wyraźnie zgęstnieje.

Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Schłodzony dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy