marynowane ząbki czosnku z burakami na zimę

1 godz. 0 min.
2 porcje
Marynowany czosnek z goździkami z burakami na zimę
leonid_shtandel, stock.adobe.com
0

Marynowany czosnek z goździkami jest o wiele zdrowszy niż się wydaje. To nie tylko zdrowy dodatek gastronomiczny. Zawiera witaminy, enzymy i przeciwutleniacze, które pomogą Ci zwalczyć zimowe zmęczenie i wzmocnić odporność. Mówię Ci, jak ugotować go z burakami.

Składniki

  • czosnek (ząbki) – 300 g
  • Burak - 200 g
  • sól - 1 art.
  • cukier - 1 art.
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • Goździk - 6 pąki
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • ocet - 80 ml
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej ząbki czosnku wrzącą wodą przez 30 sekund.

Dowolnie pokrój buraki i włóż z czosnkiem do wysterylizowanych słoików.

Zagotuj wodę ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

Wlej czosnek, sterylizuj słoiki przez kolejne 10 minut i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy