kompot z czerwonej porzeczki z pomarańczą na zimę
Puszki z tym pysznym napojem zimą będą jednymi z pierwszych. Kompot z czerwonej porzeczki ma wspaniały smak i bogaty aromat, a pomarańcza tworzy przyjemne cytrusowe wykończenie. Dostosuj ilość cukru do swojego gustu.
Składniki
- czerwona porzeczka - 600 g
- woda - 2,7 L
- cukier - 250 g
- pomarańcza - 1/4 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, ostrożnie wyjmij z gałązek, opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.
Dobrze opłucz pomarańczę i pokrój ją w plasterki razem ze skórką.
Umieść przygotowane porzeczki i pomarańczę w wcześniej wysterylizowanym słoiku.
Zagotuj wodę, zalej zawartość słoika wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 15-20 minut.
Następnie wlej płyn ze słoika do rondla, dodaj cukier, wymieszaj, zagotuj na średnim ogniu, zmniejsz ogień i gotuj syrop przez 3 minuty.
Wrzącym syropem wlej porzeczki i pomarańcze do słoika i zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.