kompot z czerwonej porzeczki z pomarańczą na zimę

30 min
1 puszka 3 l
Kompot z czerwonej porzeczki z pomarańczą na zimę
dolphy_tv, stock.adobe.com
0

Puszki z tym pysznym napojem zimą będą jednymi z pierwszych. Kompot z czerwonej porzeczki ma wspaniały smak i bogaty aromat, a pomarańcza tworzy przyjemne cytrusowe wykończenie. Dostosuj ilość cukru do swojego gustu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, ostrożnie wyjmij z gałązek, opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.

Dobrze opłucz pomarańczę i pokrój ją w plasterki razem ze skórką.

Umieść przygotowane porzeczki i pomarańczę w wcześniej wysterylizowanym słoiku.

Zagotuj wodę, zalej zawartość słoika wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 15-20 minut.

Następnie wlej płyn ze słoika do rondla, dodaj cukier, wymieszaj, zagotuj na średnim ogniu, zmniejsz ogień i gotuj syrop przez 3 minuty.

Wrzącym syropem wlej porzeczki i pomarańcze do słoika i zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy