Jeśli masz zielone gruszki i nie wiesz jeszcze, co z nimi zrobić – ta opcja jest dla ciebie. Tworzą wspaniały dżem, który można następnie zjeść z herbatą, dodać do wypieków, podawać z jogurtem, naleśnikami, twarogiem lub naleśnikami. Cokolwiek!
Składniki
- Gruszka (zielony) – 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki obierz i cienko pokrój.
Zagotuj syrop z wody i cukru i włóż do niego gruszki.
Gotuj przez 10-15 minut po ponownym zagotowaniu.
Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw na 2-3 godziny.
Gotuj ponownie przez 10 minut. I jeszcze raz powtórz ten cykl.
Ułóż dżem w sterylnych, czystych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy