dżem z zielonych gruszek

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z zielonych gruszek
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Jeśli masz zielone gruszki i nie wiesz jeszcze, co z nimi zrobić – ta opcja jest dla ciebie. Tworzą wspaniały dżem, który można następnie zjeść z herbatą, dodać do wypieków, podawać z jogurtem, naleśnikami, twarogiem lub naleśnikami. Cokolwiek!

Składniki

  • Gruszka (zielony) – 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 1 szklanka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki obierz i cienko pokrój.

Zagotuj syrop z wody i cukru i włóż do niego gruszki.

Gotuj przez 10-15 minut po ponownym zagotowaniu.

Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw na 2-3 godziny.

Gotuj ponownie przez 10 minut. I jeszcze raz powtórz ten cykl.

Ułóż dżem w sterylnych, czystych słoikach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy