Uzbecy nazywają to danie "guiru tsomian", co oznacza smażony lagman. Przygotuj go z minimalną ilością sosu, a na koniec z cienkim makaronem. Cały proces gotowania jest szczegółowo opisany w tym przepisie!
Składniki
- wołowina (filet) – 400 g
- papryka - 2 kawałki
- rzodkiewka - 150 g
- pomidory (średnie) – 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 3 art.
- sos sojowy - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 600 ml
- koperek (do zgłoszenia) – 2 gałązki
- mąka - 350 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- Sol - 0,5 CZ. l.
- Olej roślinny - 30 ml
- woda (ciepły) – 60 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, sól i jajko wstrząśnięte widelcem.
Wlej ciepłą wodę i zagnieść ciasne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odłóż na pół godziny.
Pokrój wołowinę, pomidory, obrane rzodkiewki, paprykę, cebulę i marchewkę.
W grubościennym kotle rozgrzej olej, dodaj wołowinę i smaż przez 10 minut.
Dodaj cebulę, marchewkę i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.
Dodaj rzodkiewki, pomidory, paprykę i liście laurowe. Smaż przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej gorącą wodę, sos sojowy i gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę.
Sól, pieprz, wyciśnij czosnek przez prasę i zdejmij z ognia.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i pokrój w paski o grubości 0,5 centymetra.
Posmaruj ręce i powierzchnię roboczą olejem, zwiń paski w cienki makaron.
Ułóż makaron na natłuszczonym talerzu, owijając spiralnie. Przykryj folią spożywczą przez 15 minut.
Rzuć jedną krawędź makaronu dłonią o stół, a drugą delikatnie pociągnij na bok. Powinien zrobić cienki, długi makaron.
Gotuj powstały makaron przez 3 minuty w osolonej wodzie.
Ułóż makaron na talerzach, dodaj warzywa z mięsem i posyp posiekanym koperkiem.