pierwsze dania 22.01.2022

pieczony lagman

2 godz. 15 min.
8 porcji
Smażony lagman
Andrey Starostin, stock.adobe.com
0

Uzbecy nazywają to danie "guiru tsomian", co oznacza smażony lagman. Przygotuj go z minimalną ilością sosu, a na koniec z cienkim makaronem. Cały proces gotowania jest szczegółowo opisany w tym przepisie!

Składniki

do zupy:
na makaron:
  • mąka - 350 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • Sol - 0,5 CZ. l.
  • Olej roślinny - 30 ml
  • woda (ciepły) – 60 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, sól i jajko wstrząśnięte widelcem.

Wlej ciepłą wodę i zagnieść ciasne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odłóż na pół godziny.

Pokrój wołowinę, pomidory, obrane rzodkiewki, paprykę, cebulę i marchewkę.

W grubościennym kotle rozgrzej olej, dodaj wołowinę i smaż przez 10 minut.

Dodaj cebulę, marchewkę i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.

Dodaj rzodkiewki, pomidory, paprykę i liście laurowe. Smaż przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej gorącą wodę, sos sojowy i gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę.

Sól, pieprz, wyciśnij czosnek przez prasę i zdejmij z ognia.

Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i pokrój w paski o grubości 0,5 centymetra.

Posmaruj ręce i powierzchnię roboczą olejem, zwiń paski w cienki makaron.

Ułóż makaron na natłuszczonym talerzu, owijając spiralnie. Przykryj folią spożywczą przez 15 minut.

Rzuć jedną krawędź makaronu dłonią o stół, a drugą delikatnie pociągnij na bok. Powinien zrobić cienki, długi makaron.

Gotuj powstały makaron przez 3 minuty w osolonej wodzie.

Ułóż makaron na talerzach, dodaj warzywa z mięsem i posyp posiekanym koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy