Oryginalna przekąska z idealną równowagą pikantności, soli i kwaśności. Zaopatrz się w sałatkę z bakłażana anfisca na zimę, a zawsze będziesz mieć coś do otwarcia na obiad. Miłośnicy czosnku mogą umieścić go na liście składników, ale wolę gotować bez niego.
Składniki
- bakłażany - 1,5 kg
- pomidory - 1 kg
- papryka - 500 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cebula (średni) – 3 kawałki
- ocet jabłkowy - 120 ml
- Olej roślinny - 120 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany i zalej przez 15 minut osoloną wodą.
Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.
Posiekaj obraną cebulę, bułgarską i ostrą paprykę.
Wymieszaj masę pomidorową, olej, cukier, sól i ocet, zagotuj.
Dodaj resztę warzyw i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ułóż gorącą sałatkę w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy