Aby podać marynowaną przekąskę, nie trzeba czekać na zimę. Chcę podzielić się przepisem na chrupiącą cukinię instant, która będzie gotowa do spożycia w ciągu 3 godzin. Tak więc możesz gotować w sezonie przynajmniej codziennie!
Składniki
- młoda cukinia - 300 g
- czosnek - 1 ząbek
- koperek - 10 g
- liść laurowy - 1 szt.
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet (9%) – 20 ml
- cukier - 10 g
- sól - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do marynaty połącz olej roślinny i ocet w misce, dodaj sól, cukier, liść laurowy, drobno posiekany koperek i posiekany czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Nie trzeba dodawać wody do marynaty, ponieważ cukinia da wystarczającą ilość soku.
Cukinię opłucz, pokrój w cienkie plasterki lub talerze, włóż do marynaty, delikatnie wymieszaj i wyślij do lodówki. Po 3 godzinach marynowaną cukinię można już podawać.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy